Както много хора, така и аз обичам разнообразна и вкусно приготвена храна, която да ми доставя удоволствие и да засища. Старая се в ежедневието да използвам по-здравословни продукти и начини за приготвяне на ястията. И в същото време да не се лишавам от някои любими, които обаче не се препоръчват съвсем от специалистите по здравословно хранене.
Така че, аз гледам да съчетая полезното с приятното, доколкото е възможно, като съблюдавам някои основни правила, с които смятам, че всеки може да се съобрази в името на здравето - своето и на семейство си.
Мазнина - използвам основно зехтин и сусамово масло. За салатите съответно салатен зехтин, който е и малко по-евтин.
Пържа или задушавам в малко мазнина и ползвам тефлонов тиган, в който може дори и да не се ползва въобще мазнина.
Брашно - царевично, пълнозърнесто, много рядко бяло
За подслаждане - кафява захар, мед / където е подходящо/
Кафето си пия без захар.
Пресни продукти и подправки - доколкото е възможно според сезона, финансите, предпочитанията...
Малко сол - много внимавам да не пресоля ястията или салатите, които приготвям. Определено предпочитам да е леко безсолно.
Нетлъсто месо, основно печено или задушено в малко мазнина, комбинирано с гарнитура от зеленчуци - пресни или задушени.
Салати - всеки ден / с изключение само като има таратор или супа/
Основно черен хляб и препечени филийки, белият хляб почти липсва от трапезата ни.
За десерт - основно плодове, но няколко часа след основното хранене /за следобедна закуска/, фрешове грейпфрут, лимон, портокал и други плодове според сезона.
сигурно ще ви е интересно да прочетете и това:
МОИТЕ ТРИКОВЕ ЗА МАЛКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ
Така че, аз гледам да съчетая полезното с приятното, доколкото е възможно, като съблюдавам някои основни правила, с които смятам, че всеки може да се съобрази в името на здравето - своето и на семейство си.
Мазнина - използвам основно зехтин и сусамово масло. За салатите съответно салатен зехтин, който е и малко по-евтин.
Пържа или задушавам в малко мазнина и ползвам тефлонов тиган, в който може дори и да не се ползва въобще мазнина.
Брашно - царевично, пълнозърнесто, много рядко бяло
За подслаждане - кафява захар, мед / където е подходящо/
Кафето си пия без захар.
Пресни продукти и подправки - доколкото е възможно според сезона, финансите, предпочитанията...
Малко сол - много внимавам да не пресоля ястията или салатите, които приготвям. Определено предпочитам да е леко безсолно.
Нетлъсто месо, основно печено или задушено в малко мазнина, комбинирано с гарнитура от зеленчуци - пресни или задушени.
Салати - всеки ден / с изключение само като има таратор или супа/
Основно черен хляб и препечени филийки, белият хляб почти липсва от трапезата ни.
За десерт - основно плодове, но няколко часа след основното хранене /за следобедна закуска/, фрешове грейпфрут, лимон, портокал и други плодове според сезона.
сигурно ще ви е интересно да прочетете и това:
МОИТЕ ТРИКОВЕ ЗА МАЛКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ
Няма коментари:
Публикуване на коментар