Търсене в този блог

НАРЪЧНИК СРЕЩУ ПРЕСОЛЯВАНЕ

ТРИКОВЕ ПРИ ПРЕСОЛЕНИ ЯСТИЯ

Всеизвестен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно, отколкото да е прекалено солено. Правилното количество на сол подсилва вкуса на всяко ястие, но излишъкът на сол само го разваля.
С няколко трика обаче може да се оправи и пресоленото ядене. 
 • Така например ако сте прекалили със солта в бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде.
Пилешката и месната супи може да обезсолите като добавите ориз, нарязан картоф или брашно.
Ако сте пресолили супата и няма накъде да добавяте повече зеленчуци или каквото и да е, добавете разбит на пяна белтък. Той ще поеме солта, но веднага трябва да го отстраните с решетъчна лъжица.
Друг трик е да сложите в супата ориз, но в платнена торбичка. След като се свари, оризът ще поеме солта, а торбичката лесно ще може да се извади от тенджерата.
Можете да оправите вкуса на супата, ако добавите малко захар в нея. Това обаче се прави само когато супата е съвсем леко пресолена. Някои хора погрешно смятат, че пресолената супа се оправя с добавяне на вода. Но това не само, че не спасява ситуацията, а разваля вкуса на супата и бульонът придобива неприятен мътен вид. 
 •  При пресолена салата просто добавете още нарязани зеленчуци и те ще поемат солта. Най-добре е обаче да не солите ястието много, за да дадете възможност на всеки да добави сол според вкуса си.
 • Ако сте прекалили със солта при приготвянето на печено месо или риба, също има начин да оправите работата.
  Месото съдържа висок процент различни соли, затова невинаги се налага да се соли допълнително, особено ако ще се приготвя на открит огън. Обикновено останалите подправки са достатъчни, за да подчертаят вкуса му. По-обилно се солят всички видове риба.
  Пресоленото месо се оправя бързо, като се добави брашнен или маслен сос, който моментално "изсмуква" солта. Този ефект е поради това, че парчето месо обикновено попива солта най-много по периферията си.
  Друг трик - пригответе сос на база сметана и сложете в него месото, след това леко го стоплете. Сосът ще поеме част от солта. По същия начин можете да използвате и домати в собствен сос.
  • Ако сте пресолили кайма за кюфтета, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз. Това ще направи вкуса на кюфтета по-деликатен и ще ги избави от солта.

   • Най-силно се пресоляват рибните ястия, особено рибените филета заради фината консистенция на месото. Тук  може да помогнат - безсолно картофено пюре: разбъркайте парчетата риба с него, и сметана с повече зелени подправки - магданоз, копър, лук: задушете рибата в нея.
    Пресолената риба също може  да се превърне в плънка за пай, като обаче не трябва да добавяте в тестото и зрънце сол. 
 • Прекалено солени зеленчуци и гъби се съединяват със същото количество несолени такива, заливат се със сметана, в която е настърган кашкавал, и се задушават. Получава се великолепно ястие.
Друг начин - направете от тях пюре и добавете същото количество пюре от неосолени зеленчуци или брашно, сметана, разбит белтък.
Брашно, картофено пюре и сметана са решение за пресолените гъби. Освен това тях може да натопите в малко вода, леко подкиселена с лимон.

 ! В началото на топлинната обработка се соли само когато се варят изделия от брашно - юфка, паста, пелмени и други, и когато се готви рибена супа -  в този случай солта се поръсва преди да се сложи рибата. 
! Плънките за тутманици, пирожки, баници, месни рула, както и каймата за пълнене на зеленчуци също се солят предварително и с двойно повече количество от обикновено, тъй като една част от солта преминава в тестото, месото или зеленчука. 
! Зрелият фасул, грахът и лещата се солят след като се сварят. В противен случай ще станат твърди. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар