Търсене в този блог

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ СПАГЕТИ С ГЪБИ

Предлагам изпробвана вкусна и диетична рецепта за пълнозърнести спагети с гъби, подходяща за всички, които предпочитат здравословното хранене. Ястието е безмесно и може да се хапва спокойно по време на постите. А за спазващите пълен пост, без каквито и да е животински продукти, просто да не добавят сиренето и настъргания кашкавал, и така рецептата се превръща в едно изцяло вегетарианско ястие. Разбира се, вместо пълнозърнести спагети, може да се приготви и с обикновени.


Необходими продукти:


  • 1 пакет пълнозърнести спагети /350-400 гр/
  • 150 - 200 гр. гъби
  • 1 малка тиквичка
  • 2 чаши доматен сок  / или пюре
  • 1/2 глава лук /каба или червен/
  • малко праз на вкус
  • 4-5 скилидки чесън /по желание/
  • 100 гр. сирене / по желание
  • 100 гр. кашкавал / по желание
  • зехтин / 2-3 с.л./
  • чубрица, сушена целина, сушен босилек, сол, пикантина, магданоз
По желание може да се добави соев сос.

Подготовка:

  • гъбите, тиквичките, лукът и празът се нарязват на ситно;
  • чесънът с малко сол се счуква в хаванче или се пасира;
  • в доматеното пюре се смесват чесъна, ситно стритата чубрица, целината, босилека, разрежда се с малко вода, добре се разбърква

Приготвяне:

  • Спагетите се изсипват във вряща подсолена вода и се оставят 5-10 мин. да се сварят, като е добре да се съобразим с инструкциите на самата опаковка. 
  • Отделно се задушават в сгорещения зехтин зеленчуците последователно за по 2-3 мин. - първо лукът и празът, после тиквичката, накрая гъбите, добавяме щипка сол и пикантина, оставяме да се запържат като разбъркваме от време. 
  • Изсипват се при сварените отцедени спагети.
  • Сгорещяваме отново зехтин в тигана, слагаме настърганото или натрошено сирене докато стане на каша като бъркаме постоянно, добавяме доматеното пюре с подправките, оставяме да се сгъсти като бъркаме да не загори. 
  • Когато е готово, го смесваме  със спагетите и зеленчуците, разбъркваме добре, поръсваме отгоре настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз, похлупваме тенджерата и оставяме за няколко минути.
Както всички видове паста, така и нашите пълнозърнести спагети с гъби поднасяме горещи и консумираме с апетит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар