Предлагам изпробвана вкусна и диетична рецепта за пълнозърнести спагети с гъби, подходяща за всички, които предпочитат здравословното хранене. Ястието е безмесно и може да се хапва спокойно по време на постите. А за спазващите пълен пост, без каквито и да е животински продукти, просто да не добавят сиренето и настъргания кашкавал, и така рецептата се превръща в едно изцяло вегетарианско ястие. Разбира се, вместо пълнозърнести спагети, може да се приготви и с обикновени.
Необходими продукти:
Подготовка:
Приготвяне:
Необходими продукти:
- 1 пакет пълнозърнести спагети /350-400 гр/
- 150 - 200 гр. гъби
- 1 малка тиквичка
- 2 чаши доматен сок / или пюре
- 1/2 глава лук /каба или червен/
- малко праз на вкус
- 4-5 скилидки чесън /по желание/
- 100 гр. сирене / по желание
- 100 гр. кашкавал / по желание
- зехтин / 2-3 с.л./
- чубрица, сушена целина, сушен босилек, сол, пикантина, магданоз
Подготовка:
- гъбите, тиквичките, лукът и празът се нарязват на ситно;
- чесънът с малко сол се счуква в хаванче или се пасира;
- в доматеното пюре се смесват чесъна, ситно стритата чубрица, целината, босилека, разрежда се с малко вода, добре се разбърква
Приготвяне:
- Спагетите се изсипват във вряща подсолена вода и се оставят 5-10 мин. да се сварят, като е добре да се съобразим с инструкциите на самата опаковка.
- Отделно се задушават в сгорещения зехтин зеленчуците последователно за по 2-3 мин. - първо лукът и празът, после тиквичката, накрая гъбите, добавяме щипка сол и пикантина, оставяме да се запържат като разбъркваме от време.
- Изсипват се при сварените отцедени спагети.
- Сгорещяваме отново зехтин в тигана, слагаме настърганото или натрошено сирене докато стане на каша като бъркаме постоянно, добавяме доматеното пюре с подправките, оставяме да се сгъсти като бъркаме да не загори.
- Когато е готово, го смесваме със спагетите и зеленчуците, разбъркваме добре, поръсваме отгоре настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз, похлупваме тенджерата и оставяме за няколко минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар