Търсене в този блог

КАРАМЕЛОВ СЛАДКИШ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Продукти:
2 чаени чаши овесени ядки
1л. прясно мляко
1 чаша вода
3 яйца
1 ч.ч. захар / желателно кафява/
2 супени лъжици мед /по желание/
10-20 стафиди
1 пакетче ванилия
канела /на вкус/

Млякото се затопля в тенджерка, вътре се изсипват ядките, захарта, стафидите, ванилията, канелата и меда, разбърква се добре и се оставят за 10-тина минутки да поомекнат. В отделен съд се карамелизират 3-4 лъжици захар, след което се изсипва в тавичката, в която ще се пече сладкиша. Подходящи са по-малки, но по-дълбоки тавички или от йенско стъкло, каквато ползвам аз. С малко затоплената вода се изплаква добре съда, където сме карамелизирали, добавя се към млечната смес. Разбиват се яйцата, добавят се, всичко се разбърква и се изсипва в тавата върху карамела. Пече се в умерено загрята фурна за около 30-40 мин. докато хване златисто-кафява коричка като при крем карамела.
Отгоре по желание може да се поръси пудра захар.
Също така рецептата може да се обогати или разнообрази като още при приготвянето се добавят в млечната смес 1-2 лъжички какао /или да е вместо карамела/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар