Търсене в този блог

ЙОРДАНОВДЕН - ТРАПЕЗА И ТРАДИЦИИ

Йордановден е свързан с представата за кръстената вода и пречистващата й сила. Той е последният от „Мръсните дни”. Срещу празника се слага последната кадена вечеря:

с постни ястия, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.
Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
Повсеместно е разпространена вярването, че в нощта срещу празника небето се отваря, всичко се облива в светлина, а животните проговарят. Ако праведен християнин види отварянето на небето, ще се сбъдне всяко негово желание.

След църковната служба свещеникът хвърля кръста във вода, а ергените го изваждат. Вярва се, че който улови кръста, ще бъде здрав през годината. Ако кръстът замръзне – годината ще е плодовита. Извършва се обредно измиване с кръстена вода на домашната икона; болните се къпят, за да оздравеят; къпят се и младите зетьове. Затова празникът е популярен и с името Водици. В района на Македония се избира Богоявленски кум, който откупува кръста и ръси с него по домовете за здраве. В Родопската област е популярно т.нар. хаскане – обредно къпане на пеленачета, годеници и младоженци.
На Йордановден се гадае: след вечерята всеки чупи от кадените орехи и по ядките гадае за здраве; ако времето е сухо и студено, годината ще е добра и спорна. За прогонване на злите сили преди Йордановден (в Търновския район) се изпълнява обичаят Совойница: група моми, в която има преоблечени „булка” и „младоженец”, обхождат къщите, пеят любовни песни, а „булката” ръси със совойнишка вода хората, добитъка и постройките.
Църковният календар отбелязва Кръщението в р. Йордан на Иисус Христос от св. Йоан Кръстител. По време на Кръщението от небето слиза във вид на гълъб Светият дух – оттук и названието на празника: Богоявление.На днешния ден празнуват именниците:
Йордан, Йорданкa, Йонко, Донка, Данчо, Дана, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка, Бона.

Да са живи и здрави!Няма коментари:

Публикуване на коментар