Търсене в този блог

ХЕК ПАНЕ С ЧЕСНОВ СОС

Мило, хвана ли рибка...:)

Охладеното филе хек се нарязва на малки парчета, които се овалват в подправките и се оставят в хладилника за 1-2 часа да си поемат. Подправките може да са от готовите комбинирани подправки за риба или подбрани по Ваш вкус / девесил, кориандър, черен пипер, чубрица, сол и др./.

За панировката:
  • царевично брашно
  • 2-3 яйца в зависимост от количеството риба, разбъркани с малко бира
  • галета.
  • Мазнината за пържене е зехтин или сусамово олио.

Малките филенца риба овалвам първо в брашното, след това в яйцата, после в галетата и накрая пак в яйцата. След това ги пържа в силно сгорещената мазнина до златисто - кафяво.
 

За чесновия сос: 
гъсто кисело мляко / 3-5 супени лъжици, в зависимост от количеството филенца/
няколко скилидки смлян /счукан/ чесън, копър, сол, настъргани или счукани орехи
 Всичко се разбърква добре и се оставя в хладилника за малко, за да си поеме чесъна и подправките.
Подходящ е също и сос тартар. 

 Готовите панирани филенца хек се подреждат в чинията и отгоре се заливат със соса. 

 Пък колко бяло вино отива с това вкусно мезенце, направо не е за приказване....:)

2 коментара:

  1. Анонимен8 юли 2010 г., 11:08

    ММ,пробвах го и стана много вкусно,Благодаря за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Ми колко бяло вино да отиде ! Поне 2 бутилки трябва да се приготвят, даже няма да стигнат! Това за слаби пиячи! За добрите - 4 шишета, са прилично количество ! :-)

    ОтговорИзтриване