Търсене в този блог

МОИТЕ ТРИКОВЕ ЗА МАЛКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ

 Освен това какво поема човек като храна, е много важно как и кога го поема. Това означава наличието на подходящ хранителен режим,  изработването на  навици и "трикове" за борба с вредните и нездравословни навици. Аз например обичам да си похапвам сладичко от време на време. Но почти изцяло съм изключила от менюто си кифли, кроасани, сладкиши, торти и др. Наблегнала съм на домашно приготвени сладкиши с по-диетични продукти като например пълнозърнесто брашно, овесени ядки, кафява захар, зехтин, плодове и т.н.  Но също така сутрин с кафето много обичам да си хапвам бисквити - подбирам си измежду диетичните, които се предлагат на пазара, тези които ми харесват. Някои от тях дори станаха любими на цялото семейство:).
  •  И така, сладко - основно на закуска сутринта с кафето и по-рядко за следобедна закуска, никога или само като голяяямо изключение за десерт след основното ядене/ и то само след обяд, не след вечеря/. 
Когато имам "пристъп" за сладко, си хапвам по един банан, ябълка, киви или друг любим плод според сезона. И от време на време по 2-3 парченца черен шоколад.
  •  Друго, което вече от доста години се е превърнало в навик и в потребност:), са салатите. Всеки ден има салата на трапезата, най-вече за обяд, но в зависимост от заетостта на семейството понякога е за вечеря. Както често се шегувам, друго може да няма, но салата - задължително. Разбира се зеленчуците се подбират според сезона, цената и т.н., като гледам да ги комбинирам и редувам. Е, нали сме си българи, често към салатката удряме и по някоя и друга ракийка, водка или мастичка /до 50 мл./ за аперитивче, ей така за дезинфекция и отскок:). Както се казва, да не се отказваме съвсем от малките изкушения в живота... 
  • Та друго такова изкушение са пиците и пържените картофи.
Не че не мога да издържа без тях, ама от време на време ми се прияжда / 1- 2 пъти в месеца/. Но почти спрях да си ги поръчвам по заведенията, а си ги правим в къщи - за контрол на качеството и количеството. Така знам какви са продуктите, колко са пресни, че мазнината например не е трийста употреба и т.н. Картофките не ги ползвам за гарнитура, а за основно ястие. В смисъл, че правя по една голяма порция / 2 средно големи картофа на човек/ с настъргано сирене и преди това задължително салата. И естествено без никакъв хляб. Предполагам всеки знае, че се пържи в силно сгорещена мазнина, за да не поеме много от нея. И все пак ако искате да я сведете до минимум, готовите пържени картофи изсипете в чиния със салфетка или някаква попивателна хартия.
При пицата също могат да се приложат някои дребни трика. Например да е по-тънък слой тестото, да е вегетарианска, или с по-качествен мнооого тънко нарязан колбас. А ако сами си приготвяме тестото, да ползваме пълнозърнесто брашно.
Това са само малка част от триковете за малките изкушения и нездравословни навици, които ни съпътстват в ежедневието. И тъй като са може би най-лесните за прилагане, спокойно може да започнете още сега.



За плосък корем - правилно хранене

Няма коментари:

Публикуване на коментар