Вече доста рядко приготвям ястия с кайма, но когато ми се прияде например мусака, която ми е любимо ястие, отивам в някой от
магазините, където мелят месото пред клиента и си го подбирам да не е мазно, като обикновено го правя в съотношение 50 на 50 телешко и свинско месо. Категорично от години не купувам готова кайма, след като забелязах как зле ми се отразява на стомаха, а и на няколко пъти имаше доста неприятен аромат и вкус.
По принцип готвя в по-големи количества за цялото семейство, пълня една голяма тава като гледам да остане и за следващия ден, тъй като обикновено обядът ни е по-обилното ядене, а за вечеря хапваме нещо леко.
Затова не е задължително да се спазват точно моите пропорции, а всеки да си ги приспособи както му е най-удобно.
Продукти:
350 - 400 гр. кайма смес
1 кг. картофи /4-5 средно големи картофа/, нарязани на кубчета
2 настъргани домата / може от буркан или доматено пюре/
1 глава лук
2 скилидки чесън / по желание/
1 малък морков / по желание/
3-4 супени лъжици зехтин
черен, червен пипер, чубрица, джоджен, сол на вкус
За заливката:
2-3 яйца
2/3 кофичка кисело мляко
3 супени лъжици брашно
щипка сода, сол
В силно сгорещената мазнина последователно се запържват до омекване първо нарязания на малки парченца морков, ситно нарязаните лук и чесън. Добавя се каймата, разбърква се хубаво с останалите продукти, оставя се малко да се запържи на не прекалено силен огън като се разбърква от време на време. Добавят се настърганите домати и една лъжичка червен пипер, разбърква се добре и се оставя още малко да се задуши.
Който прави по-малко количество и има голям тиган, в който да се поберат и картофите, е най-добре да ги добави към каймата, заедно с подправките, да разбърка добре всичко заедно и да остави още няколко минути на огъня. След това всичко се изсипва в тавата, добавя се вода колкото да покрие картофите и се оставя да се пече.
На мен ми идва малък тигана и затова слагам картофите направо в тавата, поръсвам с подправките, добавям каймата, разбърквам добре и заливам с водата. Пече се в предварително загрята фурна.
Продуктите за заливката се разбъркват добре и се разлива равномерно върху изпечената смес. Връща се отново във фурната да се запече до червеникаво-кафява коричка.
По желание, докато е още горещо, може да се добави отгоре настърган кашкавал.Това е, така да се каже, класическа мусака с телешко и свинско месо, но всеки може да я разнообрази и обогати според вкусовете и предпочитанията си.
Няма коментари:
Публикуване на коментар