За съжаление на всички, които обичат да ядат салата всеки ден като мен, не може през цялата година да разполагаме с пълната палитра от зеленчуци и да си приготвяме разнообразни салати. Е, разбира се и през зимата има много зеленчуци, но освен, че са оранжерийни или вносни, някои от тях са доста скъпи, като например краставиците, които все още са с височка цена, пък и доматите.
Ще споделя някои от салатите, които си приготвям през зимата, като се старая да комбинирам продуктите с това, което в даден момент мога да намеря на по-добра цена в магазините или от някоя промоция. Разбира се, голяма част от тях можем да си ги приготвяме през цялата година.
Ряпа с моркови
И през миналата зима тази салата беше "хита на сезона" в моето семейство. Не че и преди не сме си я приготвяли, но тази зима почти всеки ден си правихме, като редувахме видовете ряпа - бялата дълга, бяла и черна. Става много вкусно. Настъргват се зеленчуците, овкусява се със зехтин и оцет, по желание може да се добави и ситно нарязан магданоз.
Настъргани моркови с копър и магданоз, 1 скилидка счукан чесън, зехтин
Тази салата може да се използва и за топла гарнитура като настърганите моркови леко се задушат в 1-2 лъжички зехтин за няколко минути и след това се добавят подправките. Много си пасва като гарнитура за риба /пр. скумрия/ на скара.
Зеле / бяло, червено или китайско/ с моркови
Домати с катък и босилек , зехтин
Домашен катък - смесваме кисело мляко с натрошено сирене или извара, по желание с 1-2 скилидки пасиран/счукан/ чесън, копър, орехи
Домати с чушки /зелени и/или червени/ и червен лук
Печени чушки с лук, магданоз, копър
Бърза тракийска салата
Гъсто кисело мляко без да се прецежда, ситно нарязана краставица, сол на вкус, счукан чесън, копър, настъргани или смлени орехи. Всичко се смесва, добавят се зехтин и оцет на вкус, разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника поне за 20-30 мин., за да си поемат подправките. Аз понякога ползвам готовите подправки за таратор като оставям нарязаните краставици да престоят с тях 10 мин. и след това смесвам с млякото и другите продукти.
Картофена салата с червен лук и маслини
Обелените и добре измити картофи разрязвам на кубчета и слагам да се варят във вряща подсолена вода. Добавям малко пикантина и 1-2 скилидки чесън нарязан на малки парченца. . Проверявам с вилицата кога са се сварили, за да не се преварят. Изваждам ги с решетъчна лъжица, оставям да поизстинат малко. Добавям нарязания на ситно червен лук, маслините /пожелание може и обезкостени/, магданоз, няколко лъжици от бульона, зехтин и оцет. Разбърквам добре. По желание може да се нарежат и 1-2 сварени яйца.
Между другото бульона от картофите става много вкусен и спокойно може да си го изпиете или да го използвате за приготвяне на супа.