Търсене в този блог

ТАЙНАТА НА ЩАСТИЕТО


Учени от Далас са установили, че спортът ни прави щастливи в прекия смисъл на думата. Само 25 минути на ден енергични физически упражнения прогонват депресията, като че ли никога не я е имало. А страдащите от това заболяване могат да забравят за лекарствата. 
Любопитни резултати били получени след експеримент, в който доброволци трябвало или 150 минути седмично да се посвещават на умерено физическо натоварване, или 75 минути енергично да спортуват. Оказало се, че вторият вариант е по-ефективен.
Американските специалисти стигнали до извода, че физическите упражнения действат като антидепресанти. Те забелязали, че след 25 минути физически упражнения хората подобряват настроението си, престават да нервничат и стават по-енергични. 
Според изследователите лечебната физкултура може да замени лекарствата. Лошото настроение вече няма да пречи на заниманията със спорт, а точно обратното - ще ги стимулира.
Откритието на американските учени е много актуално, тъй като наскоро британските специалисти доказаха, че депресията повишава един път и половина риска от преждевременна смърт. 
Така ние наистина можем да кажем, че е открита тайната на щастието или поне един много пряк и приятен път към него.
 Срещу потиснатостта експертите предлагат, освен спорт и движение,  още разнообразни хобита и активното общуване с околните. 

източник: в-к Живот и здраве /2010г.

подобни:
ЗА ПЛОСЪК КОРЕМ - ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар