Търсене в този блог

ЗДРАВОСЛОВНИ ФАКТИ ЗА ДИНЯТА

Този сочен, богат на вода плод освежава и разхлажда като никоя друга храна през лятото. Освен това голям плюс на динята е, че е нискокалорична, богата на минерали и микроелементи и подобрява перисталтиката на червата.
Ето и още няколко здравословни факти за динята, които я затвърждават като един от продуктите, спечелили си задължително присъствие в ежедневното ни меню:
  1. Динята спомага за бързото отслабване и за изхвърлянето на излишни течности. Това обаче може да бъде и опасно заради изхвърлянето на калий, необходим за работата на сърцето.
  2. Учени откриха начин да произвеждат био гориво от сок от диня. Плодът съдържа и антиоксиданти, които се използат при създаването на хранителни добавки.
  3. Скоророшни изследвания доказаха, че всъщност динята, а не морковите, е сред най-полезните продукти за подобряване на зрението. Редовното хапване на диня може значително да намали появяващата се с напредването на годините дегенерация на макулата.
  4. Динята подобрява и имунната система. Тя помага за пречистването на организма от токсини. Плодът успешно отвежда амоняка и други токсични елементи от тялото. Излишъкът на амоняк в тялото може да е причина за отпадналост, бъбречни и чернодробни болести. 
  5. В динята се съдържа и желязо, което прави този плод полезен при анемия.

ползван е текст от в-к Фрамар /2012г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар