Търсене в този блог

СЛАДКИШ С ТИКВА И ЮФКА НА ФУРНА

Имах една тиква, която доста време седеше и почти беше почнала да се разваля. И така, трябваше спешно да бъде използвана. Но не ми се правеше пак тиквеник. Искаше ми се да направя нещо по-различно. И изведнъж ми хрумна нещо ново, което не съм пробвала или пък срещала досега като рецепта. Реших да рискувам и да изпровизирам, пък каквото стане. И скокнах до магазина да си купя юфка, масло и прясно мляко. Получи се наистина доста вкусен, лек и сочен сладкиш с тиква и юфка на фурна.

А ето и цялата рецепта:


1 пакет юфка / 200гр.
за тиквата не мога да кажа точен грамаж - половината на средно голяма тиква тип цигулка - може би 2-3 пълни чаши, настъргани на едро
3 яйца
1/2 пакетче масло  / около 60гр.
2 чаши прясно мляко /400 - 500 мл.
1 чаша кафява захар
1 ванилийка
канела и пудра захар / по желание/
юфката - пакет от 200гр.


В голяма купа или тенджерка изсипвам пакета юфка, добавям и настърганата тиква, 2-3 лъжици захар, заливам с чаша вряла вода и разбърквам добре, оставям ги за малко така. През това време слагам маслото в тавата, в която ще се пече сладкишът и я вкарвам във фурната, загрята предварително, да се разтопи изцяло и равномерно по тавата. Изсипвам сместа с тиквата и юфката, разпределям равномерно в тавата и връщам поне за около 10 мин. във фурната да се  поизпари малко от течността - тиквата между другото пуска бая сокче.


тиквата и юфката - преди да се добавят яйцата и млякото
Разбивам яйцата с останалата захар, ванилията и млякото. Изваждам тавата, отгоре изливам равномерно млечно-яйчната смес, хващам тавата от двете страни, разтърсвам леко да се размеси всичко и обратно във фурната да се пече вече готовата смес. Пече се още около 30-40 мин. на 220-250 градуса. Ако видите, че има още водичка, пък отгоре вече се е позапекло, преместете тавата на по-долно ниво или оставете само на долна фурна.





готов изпечен сладкиш с тиква и юфка
Може да има малко останало сокче, както се вижда, то ще си го поеме. Просто оставете да поизстине преди консумация. 
Дано ви хареса и Да ви е сладко :) Очаквам да споделите впечатленията си от моя сладкиш с тиква и юфка на фурна.

P.S. Забравих да сложа орехите, но нищо, остават за другия път ;)

2 коментара: